Stuur een bericht

Mensen om u heen

Het feit dat u hulp nodig heeft hoeft niet te betekenen dat u niet meer deel kunt nemen aan het dagelijks leven. Vaak kan er met familie, vrienden, kennissen of buren veel worden geregeld. Dan kan (een deel van) de hulp eenvoudig worden georganiseerd. Dat geldt vooral voor mensen die hun contacten altijd goed hebben onderhouden. Daar komt de hulp vaak vanzelf op gang.

Is uw 'netwerk' niet zo groot, dan kunt u proberen uw contacten in uw eigen omgeving te versterken. Misschien lukt dat samen met de mantelzorger. Vindt u het lastig om dit zelf te doen, en kan uw mantelzorger u ook niet verder helpen? Maak dan gebruik van een mantelzorgspreekuur bij u in de buurt.

Hulp vragen is soms gemakkelijker als u ook iets terug kunt doen. Dat is natuurlijk lang niet altijd mogelijk. Het hangt af van uw eigen situatie. Maar misschien bent u in staat een wederdienst te leveren. Kunt u iemand anders op een ander vlak hulp bieden?

Zelf de regie houden
Hulp van bekenden heeft het voordeel dat u zelf de regie meer in eigen hand kunt houden. Er zijn geen buitenstaanders die beslissingen nemen over uw leven of over het leven van degene waarvoor u zorgt. U lost op eigen kracht - samen met uw omgeving - een aantal problemen op. Zorgverzekeraars en overheid kunnen niet alle problemen oplossen. Ook daarom is het belangrijk dat u gebruik kunt maken van uw eigen netwerk.